Informasi di hujung jari

Kenapa ramai orang tanam pokok betik?

Apa guna pokok betik

Betik sememangnya sinonim dengan orang kita. Di tanah yang bertuah ini kita dapat melihat penanaman pokok betik di mana-mana sahaja. Di sepanjang jalan, tepi lebuh raya, kebun dan paling hampir di halaman rumah kita. Ini kerana betik adalah sangat senang ditanam, maka tidak hairan ia menjadi antara buah tempatan yang popular


Betik dalam bahasa saintifik ialah Carica papaya atau papaw / pawpaw yang berasal dari Mexico Selatan. Kebanyakan pokok betik ditanam di negara beriklim tropika. Ia mudah didapati di pasar dan kediaman setempat. Sinonim dengan masakan melayu, betik biasanya dibuat ulam dan dimakan bersama sambal belacan. Buah betik muda boleh dibuat halwa dan buah betik yang masak akan bertukar dari warna hijau ke warna kekuningan. Ia adalah manis dan sedap dimakan begitu sahaja. Manakala pucuk betik rasanya pahit. Ia sedap direbus atau makan bersama kuah kacang.

Khasit buah betik


Cara tanam pokok betik adalah sangat mudah. Kata orang, campak saja atas tanah, InsyaAllah boleh tumbuh. Namun cara tanam pokok betik secara betul adalah penting untuk memastikan tanaman betik benar-benar berhasil. Pastikan anda memilih benih betik yang betul. Ini kerana pokok betik terdiri daripada tiga jenis iaitu betik bunga betina, bunga jantan dan betik bunga hermafodit. 

Pokok betik bunga betina hanya mempunyai bunga betina. Ia memerlukan benih bunga jantan atau pokok hermafrodit untuk pendebungaan. Pokok betik betina tidak berbuah lebat manakala pokok betik bunga jantan tidak boleh menghasilkan buah betik.

Pokok betik hermafrodit mengandungi bahagian betina dan debunga. Maka ia boleh menghasilkan buah betik sendiri dan menghasilkan buah betik yang lebat. Maka pilihlah betik dari pokok betik hermafrodit yang lebih sesuai untuk dibuat biji benih untuk ditanam.

Buah betik diselaputi membran dan di dalamnya terdapat jeli. Jeli tersebut merupakan enzim yang menghalang biji benih daripada bercambah. Cara untuk membuat biji benih untuk tanaman, yang pertama basuh biji betik dengan sabun, hati-hati ia mudah rosak. Kemudian rendam biji benih dengah ubat antikulat dan dijemur sehingga kering. Kemudian sediakan sepasu tanah. Buatkan lubang ditengah-tengahnya dan tabur 3 atau 4 atau lebih biji benih betik ke dalamnya. Kambuskan biji benih betik tersebut dan siram dengan air. Kalau boleh taburkan sedikit baja organik keliling semaian tersebut. Siram harian pagi dan petang dan seminggu sekali diberikan baja organik, InsyaAllah pokok betik terhasil adalah lebat buahnya andai ia dari benih pokok betik hermafrodit.

Khasiat betik

Betik kaya dengan vitamin A (kulitnya) dan kalium. Manakala buah betik yang masak, kaya dengan serat tinggi vitamin C. Selain itu ia mengandungi protein, lemak, zat besi, air, kalium, fosforus, kalsium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin, papain dan pektin. Manakala daun betik mengandungi dekstrosa, karpain, karbohidrat, serat dan kalsium. Khasiat buah betik untuk melawaskan perut bagi masalah sembelit. Dengan cara memakan buah betik yang masak, kesannya dapat dirasai selepas itu. InsyaAllah perut akan mudah hadam untuk proses istinjak.

Khasiat betik


Pucuk betik berwarna hijau banyak khasiatnya dan rasanya pahit. Ia boleh digunakan untuk mendapatkan raut wajah yang licin. Selain itu baik untuk ubat migrain, merendahkan tahap kolestrol dalam badan selain untuk menyembuh darah tinggi dengan cara menurunkan tekanan darah. Selain itu, ia menjadi ubat untuk penyakit asma dan dapat membantu untuk mengatasi masalah jantung. Sesuai juga untuk pelangsingan badan terutama ibu lepas bersalin, InsyaAllah boleh mengembalikan bentuk badan yang asal seperti dulu.

Terbaru, daun betik boleh menyembuh wabak denggi. Namun ia masih diperingkat awal penyelidikan oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) yang membuat kenyataan mengenai daun betik dapat menyembuhkan denggi. Bekas Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri S.Subramaniam menyatakan ia digunakan bagi kaedah alternatif untuk menyembuhkan wabak denggi jika kajian tersebut dapat dibuktikan secara betul sedikit masa nanti.

Pada betik terdapat enzim papain. Ia digunakan sebagai 'chewing gum' dalam penyediaan makanan untuk melembutkan daging. Di negara kita ia masih belum diterokai secara meluas lagi. Filipina merupakan negara yang mengkomersil 'chewing gum' di ASEAN setakat hari ini.


Masa kini, betik banyak diproses untuk industri makanan  Negara pengeluar utama betik dunia ialah India diikuti Brazil, Nigeria, Mexico dan Ethopia. Selain pencuci mulut, betik boleh diproses untuk dijadikan jus minuman, jem, puding, aiskrim, halwa dan lain-lain lagi.
1 Komentar untuk "Kenapa ramai orang tanam pokok betik?"

Ayo bagi yang mau gabung .... kami agen game online ya ...
yang hobby main game merapat yuk ...
salam admin F4n5 :)

Back To Top