Cara masak Mee Tomyam Asam Pedas sedap dan mudah dimasak - Beritahu

Informasi segenap lapisan

Cara masak Mee Tomyam Asam Pedas sedap dan mudah dimasak



Bahan-bahannya :-

Daging kisar (200 gm),

gula (1 sudu besar) &

garam (3/4 sudu besar)

Daun limau purut (7 helai)

Bawang merah besar (2 biji - potong)

Bawang putih (7 biji - dipotong dadu)

Bawang merah besar (1 biji) + cili kering (5 tangkai) = DIKISAR

Sos Seafood Adabi (2 sudu besar)

Bebola ikan (15 biji - potong dua)

Perencah Asam Pedas (2 pakej)

Perencah Tomyam (3 pakej)

Celur Mee kering Cintan / Keluarga (5 paket) - 10 orang makan

Air masak (1.5 liter)



Cara-cara masak Mee Tomyam Asam Pedas :-

1. Masukkan sedikit minyak masak dan panaskan periuk seketika,

2. Masukkan bahan kisar, bawang putih, bawang merah dan daun limau purut. Kacau periuk.

3. Kemudian masukkan daging, gula dan garam,  gaul rata.

4. Selepas itu, masukkan perencah asam pedas dan kacau rata.

5. Seterusnya, masukkan perencah Tomyam satu persatu dan terus kacau rata.

6. Seterusnya masukkan air 1.5 liter dan kacau seketika. Tutup periuk sehingga menggelegak, boleh tutup api gas.

7. Masukkan mee dan kuah dalam mangkuk, Mee Tomyam Asam Pedas siap untuk dimakan/


Lebih jelas boleh lihat Resepi Mee Tomyam Asam Pedas di Youtube, KLIK DI SINI.






-----------------------------------------------------------------------------------
1 Komentar untuk "Cara masak Mee Tomyam Asam Pedas sedap dan mudah dimasak"

Izin promo ya admin ^^
Suka main card apa? Car! Disini Yuk : WA:+855 969 190 856 (AjoQQ)
Sedia deposit pulsa juga (min 20rb)


Back To Top